Gipszkarton tetőtér beépítése házilag, lépésről lépésre 2018-03-02T03:51:01+00:00

A gipszkarton tetőtér beépítése házilag, lépésről-lépésre

Anyagok amire szükségünk lesz:

– Gipszkarton lap,lapok
– UD 30 gipszkarton profi
– CD 60 gipszkaron profi
– CD 60 toldó elem
– PAE 30 öntapadó tömítőszalag ,szigetelő szivacscsík (rezgőcsík)
– Vázrögzítő nagyfejű önfúró lemezcsavar a CD 60 gipszkaron profil és a direktfüggesztő, vagy    akusztikai lengőkengyel összeillesztéséhez.
– SBH gipszkarton facsavar a direktfüggesztőhöz, vagy akusztikai lengőkengyelhez
– SBS önmetsző gipszkarton csavar a CD 60 gipszkarton profilhoz
– Direktfüggesztő, vagy akusztikai lengőkengyel
– Műanyag beütődübel
– Fugázó gipsz
– Fugafedő szalag
– Alapozók gipszkartonhoz
– Kőzetgyapot szigetelőanyag
– Hőtükrös „reflex fólia”

A tetőtér helyiségeinek kialakítása során különleges, nem megszokott  terek alakulhatnak ki. Ezekhez rendkívül rugalmas, lehetőségekkel teli megoldásokra van szükség. A www.almennyezet-gipszkarton.hu rendszerével Ön olyan, változatos és egyedi tetőteret alakíthat ki, amelyet csak megálmodott. A nálunk kapható gipszkarton lapokkal, és a hozzájuk tökéletesen illeszkedő kiegészítőkkel nagyon hangulatos és praktikus helyiségek alakíthatóak ki.

Tetőszerkezetek típusai

Bármilyen típusú tetőteret szeretnénk, a hőszigetelésről mindenképpen gondoskodnunk kell, ha azt szeretnénk, hogy a tetőszerkezet hosszú távon kifogástalanul működjön. Javasoljuk, hogy mivel a padlásterek kialakítása rendkívül komplex és bonyolult feladat, forduljon szakemberhez.

Kétféle tetőszerkezet között teszünk különbséget. Az egyik a kiszellőző, a másik a nem kiszellőző tetőszerkezet.

Amennyiben a tető páraáteresztő tulajdonságú, biztonsági szigeteléssel van ellátva,nedves belső terek alakulnak ki, melyeket a diffúziót hatékonyan lehetővé tévő cserépfedéssel látnak el. Ilyenkor nincs szükség a tető szellőztetésére, így a tetőszerkezetet teljes mélységében kihasználhatjuk a hőszigetelés elhelyezésére.
Ha a szellőztetett szerkezet mellet döntünk, akkor szükséges a párafékező réteg és a hőszigetelő réteg között rést hagyni a levegő zavartalan vándorlásának elősegítésére. Ezt az áramlást biztosítani kell a szellőztető üregben és az eresz melletti tetőnyereg melletti tetőrész között.

Hogyan működik a párazáró réteg?

A párazáró réteg a tető nedvesedését hivatott megakadályozni, melyet mindenképpen a hőszigetelés “meleg” oldalán kell elhelyeznünk. A párazáró réteg a hőszigetelés maximum ¼-ét teheti ki, amennyiben a hőtechnikai számítások nem támasztják alá a vastagságát. Fokozottan figyeljünk oda, hogy felszerelésekor a teljes felület feszes legyen, és hézagokvagy kihagyások ne jelentkezzenek, hiszen a párazáró réteg minőségét nagyban ez határozza meg, valamint az eldolgozás és csatlakoztatás. Az esetleges toldást az ennek megfelelő ragasztószalagokkal végezhetjük el. Rögzítését az alapszerkezetre ragasztó segítségével végezhetjük el.

 

A párazáró réteg elhelyezése:

1 a tartószerkezeten kívül.
Ilyenkor a CD 60 gipszkarton profilokra közvetlenül a  hőtükrös „reflex fólia”(párazáró fólia ) kerül elhelyezésre.

2  a tartószerkezet alatt
Ebben az esetben a  CD 60 gipszkarton profilok elhelyezése előtt kell rögzítenünk a hőtükrös „reflex fóliát”(párazáró fólia )

Annak érdekében, hogy a párazáró réteg ne sérüljön meg érdemesebb a záróréteget az alapszerkezet alatt elhelyezni. A  gipszkarton lap és a párazáró réteg közötti résben el tudjuk vezetni az esetleges vezetékeket és csöveket, úgy, hogy ne kelljen áttörnünk a párazáró réteget.

Fontos, hogy ha kiszellőztetett tetőszerkezet mellett döntünk, akkor a párazáró réteget a tartószerkezeten kívül helyezzük el, a nem kiszellőztetett szerkezet esetén pedig alatta kell elvezetni.

Figyeljünk oda, hogy a két megoldást semmiképpen se keverjük!

A tetőtér kialakításának alaplépései gipszkartonból:

  1. lépés: A hőszigetelés elhelyezése
  2. lépés: Az alapszerkezet szerelése és a párazáró réteg elhelyezése
  3. . lépés: Gipszkarton lapokkal történő burkolás

A hőszigetelés elhelyezésének lépései

1-2. lépés:  Helyezzük el hézagmentesen a szarufák közé a kőzetgyapot hőszigetelő anyagot úgy, hogy szélessége 10 mm-rel legyen nagyobb a szarufák közti távolságnál. Ezután simítsuk rá a tetőszerkezet elemeire.

3. lépés: Abban az esetben, ha a hőszigetelő anyag nem marad meg a szarufák között, használjunk kötözőhuzalokat a rögzítéshez.

4. lépés: Előfordulhat, hogy a szarufák magassága kisebb a hőszigetelés vastagságánál, ilyenkor szereljünk rájuk kiegészítő léceket.  Ha az alapszerkezet cserépléccel készült, akkor a felszerelése után is elhelyezhetjük a hőszigetelést.

Ha a téli időszakban jutunk az építkezés ezen szakaszára, nagyon fontos, hogy a hőszigetelés elhelyezése után a párazáró réteg is azonnal felkerüljön, különben a hőszigetelésben lecsapódhat a levegő páratartalma, különösen akkor, ha az fokozódott a frissen elkészített betonozás vagy vakolás miatt. Ha a hőszigetelés átnedvesedik, annak minősége nagy mértékben lecsökkenhet, szigetelő képessége romlik.

A tetőtér ferde és vízsztintes síkjainak burkolása

CD profilokkal és állítható kengyelekkel rögzített alapszerkezet

1. lépés: Először helyezzük el az kőzetgyapot hőszigetelő anyagot a szarufák közé.

2. lépés: Rögzítsük a párazáró hőtükrös „reflex” fóliát a szarufákra tűzőgép segítségével. Figyeljünk rá, hogy mindenképpen folytonos legyen, a megfelelő minőség érdekében!

3. lépés: A homlokfalakra rögzítsük a szivacscsíkokkal ellátott kerületi UD 30 gipszkarton profilokat műanyag beütőék  segítségével.

4. lépés: A direktfüggesztőket és/vagy az  állítható lengőkengyeleket úgy kell rögzítenünk, hogy két darab SBH gipszkarton facsavarral a szarufákra csavarozzuk. Tartsuk be a CD 60 gipszkarton szerelőprofilok közti távolságot, amely maximum 400 mm lehet, ugyanúgy a tetőtér vízszintes síkjánál is vegyük figyelembe ezt az értéket.

5. lépés: A CD 60 gipszkarton profilok végeit illesszük az UD 30 gipszkarton profilokba, majd 2 db lapos nagyfejű vázrögzítő önfúró lemezcsavar segítségével csavarozzuk az állítható kengyelekhez.

6. lépés: Ha nem elég hosszúak a CD 60 gipszkarton profilok, akkor azokat hosszirányban a CD 60 profil toldó elemek segítségével toldhatjuk. Az egymás mellett lévő CD profilok csatlakozásait legalább egy lap szélességével, azaz minimum 1200 mm-rel toljuk el.

7. lépés: Miután felszereltük az alapszerkezetet,rögzíthetjük a gipszkartonlapokat. A tetőtérvízszintes síkjaival kezdjük, a 12,5 mm-es gipszkartonlapok hosszanti éleit helyezzük el merőlegesen a  gipszkarton profilokra.

Figyeljünk oda, hogy a burkolás során a gipszkarton lapok keresztirányú hézagai legalább egy gipszkarton profilnyi távolsággal el legyenek tolva egymástól. A  gipszkarton lapokat SBS önmetsző gipszkarton csavarokkal rögzíthetjük az alapszerkezethez. A távolságokat itt is tartsuk be, a mennyezet és a ferde síkokon elhelyezett csavarok távolsága maximum 170 mm lehet, azaz minimum 20 db jusson egy m2-re.

8. lépés: Ahogyan a vízszintes síkokat, a tetőtér ferde síkjait is fedjük be, ezután a függőleges síkokhoz is felszerelhetjük az előtétfalakat, majd fejezzük be a teljes felület hézagolásával!

A tetőterekben kialakításra kerülő előtétfalak szerelésének lépései CD 60 gipszkarton profilokra:

1. lépés: Először is mérjük ki a függőleges előtétfal helyét, majd rögzítsük a padlón a kerületi UD 30 gipszkarton profilokat, melyeken már rajta van a  PAE 30 öntapadó tömítőszalag ,szigetelő szivacscsík (rezgőcsík)

2. lépés: Műanyag beütőékek segítségével rögzítsük (az oromfalakon) az előtétfal kerületén az UD 30 gipszkarton profilt.

3. lépés: A maximum 600 mm-es távolságot betartva rögzítsük a falhoz az állítható kengyeleket.  A direktfüggesztőket és/vagy az  állítható lengőkengyeleket szintén műanyag beütődűbellel tudjuk felszerelni az oromfalra.

4. lépés: A CD 60 gipszkarton profilokat csatlakoztassuk az UD 30 gipszkarton  profilokba, ezt követően a direktfüggesztőket és/vagy az  állítható lengőkengyeleket csavarozhatjuk 2 db lapos nagyfejű vázrögzítő önfúró lemezcsavarral.

  1. lépés: A CD 60 gipszkarton profilok közé elhelyezhetjük a kőzetgyapot hőszigetelő anyagot, és/vagy a CD profil elhelyezése előtt szúrjuk fel a direktfüggesztőkre és/vagy az  állítható lengőkengyelekre.
  2. lépés: A függőleges falrészek borítását gipszkartonnal a ferde síkok burkolása után kezdhetjük el. A  gipszkarton lapokat  SBS önmetsző gipszkarton csavarokkal rögzíthetjük a CD 60 gipszkarton profilokhoz. Ezután fugázó gipszel elsimíthatjuk a csavarfejek és az illesztések egyenetlenségeit.

A hőszigetelő réteget a tetősíkban vezessük végig, mivel az oldalsó előtétfalaknak csak esztétikai funkciója van, vagy pedig a tetősíktól az oldalsó előtétfalakon át egészen a padlóburkolatig tart. Figyeljünk rá, hogy a megfelelő hőszigetelő érték elérésének érdekében a hőszigetelés teljes mértékben folytonos legyen, így elkerülhetjük a hőhidak kialakulását.

Amennyiben megvan, hogy pontosan mire van szüksége, válassza ki az anyagokat és vegye igénybe a webshopunkat :  www.almennyezet-gipszkarton.hu/shop