Álmennyezet szerelés 2017-11-10T07:13:33+00:00

(A kiemelt szavakra kattintva további tartalom nyílik meg!)

A C rendszer a leggyakrabban alkalmazott álmennyezeti rendszer, melynek oka a gyors és egyszerű szerelhetősége, illetve költséghatékonysága. Ennél – az úgynevezett látszóbordás – rendszernél az AMF lapok egy alulról látszó, fém-keretbe helyezhetők (látszóbordás álmennyezeti rendszer sarkos vagy süllyesztett élkiképzéssel).

Minden álmennyezeti lap egyenként kivehető, így a szerelési, karbantartási munkák esetén az álmennyezet feletti tér tetszőleges helyen hozzáférhető.

Minden AMF felületdesign alkalmazható ebben a rendszerben, valamint lámpatestek, hangszórók, anemosztátok stb. könnyen beszerelhetők.

A C rendszer ideális megoldást nyújt számos igény esetén, nem véletlen népszerűsége. A fém keret bordáinak szélessége alapján kétféle vastagság terjedt el: a 15-ös és a 24-es vastagság. Ezek a számok a bordák vastagságát jelölik, melyek ezek alapján 15 illetve 24 mm szélességet jelölnek.

Videó

Kép (kattintás után nyílik majd)

Kazettás szerkezetek

Első, legfontosabb mozzanat az adott helyiség falain körben az álmennyezeti szint kijelölése és az alap-keret körkörös felszerelése, falhoz rögzítése. Amennyiben a falak is gipszkarton burkolatot kapnak, a keret a száraz-falazat fölé kerül.
A szerelési munkákhoz a gipszkartonozásokból is ismert U illetve Y horganyzott-lemez profilok, mint könnyű tartógerendázat képezte rács-szerkezet ezt az alap-keretet hidalja át megfelelő kiosztásban. Különösen nagy fesztávolságú tereknél fontos a közbülső felfüggesztések kialakítása. Ez adja a statikát, és a mérettartósságot.

Függesztések

Általában kétféle függesztési mód használatos.

 • Nóniusz függesztő
  Teleszkópos kivitel, a hossza egyenletes távolságú lyuksor mentén tüskékkel szabályozható
 • Laprugós függesztő
  Előnye, hogy a laprugó ív összenyomása után fokozat-mentesen állítható a függesztőszár hossza

Monolit szerkezetek

Az előzőekben már leírt nem bontható, összefüggő burkolatú álmennyezeti megoldások. Ide tartoznak az úgynevezett dobozolások is, amelyet főleg kis terekben, esztétikai design céllal, vagy nem odaillő, eltakarni kívánt építészeti elemek, áthidalók, szerelvények eltakarására hozunk létre. Ide tartoznak ahangulat-világításokat rejtő kialakítások is.
Alapjában azonos a gipszkarton falak szerelésének anyagaival és módszereivel.
A kisebb, legfeljebb pár méteres dobozolt szerkezetek önhordóak, így külön nem kell külön közbülső függesztő elem.

Főbb szerelési mozzanatok

 • Kitűzés: az építeni kívánt szerkezetünk helyét felrajzoljuk a mennyezetre, falra. Fontos! A kitűzéskor mindig vegyük figyelembe, hogy a profilok helyét jelöljük, de a végleges mérethez a gipszkarton építőlemez vastagságát is hozzá kell számolni.
 • Vezető-profilok felrögzítése a födémre (rögzítő elem kiválasztása a födémtípusnak megfelelően). Más-más rögzítőelem kell beton, téglaíves, fagerendás, trapézlemezes födémekhez.
 • A függőleges-profilok elhelyezése és rögzítése (Opel-csavar).
 • A függőleges-profilok aljára szintén vezető-profilt kell rögzíteni. Ügyelni kell a párhuzamosságra, illetve az vezető-profilok vízszintességére. Mivel az alsó profilok határozzák meg a dobozolás alsó síkját, a nem pontos szerelés esztétikai problémákat vonz maga után.
 • Méretre vágjuk, majd felcsavarozzuk a vízszintes gipszkarton építőlemezeket. Ekkor még ellenőrizhető a síkbeliség és párhuzamosság.
 • Hézagolás és a felület végleges kialakítása következhet. A dobozolás pozitív éleire élvédő felhelyezése ajánlott. Élvédő nélkül lehetetlen a pontos, szép élek kialakítása, amely szintén rontja az összképet.

Illesztés

A kivitelezésnél gondoskodni kell a végső felületképzésről, illetve ezt megelőzően a burkolólapok éleinek találkozásánál a megfelelő V alakú, élkiképzésről (fózolás).
A szélek csavarozással kerülnek rögzítésre a szerkezeti gerendázathoz.

Hézagolás

A találkozóvonalak összedolgozásához használjuk a hézagerősítő szalagokat. Ezek később megakadályozzák a glettelés estleges zsugorodásból adódó repedések kialakulását.

Ide tartozik a csavarfejek hézagolása is. Ügyelni kell, hogy a csavarfejek kellően besüllyedjenek, hogy a mélyedést ki lehessen tölteni glettanyaggal.

Dilatáció

Nagy fesztávoknál 5-6 méterenként dilatációs illesztéseket kell létrehozni, ahol fedetten, de egymáson elcsúszni képes csatlakozó csíkokat rétegesen kell kialakítani. A hőmérséklet változás deformációkhoz, a nem kezelt feszültség esztétikai- vagy egyéb problémákhoz vezethet.

Rossz ütemezés

Az egyes szakipari munkák nem körültekintő időzítése az építkezéssel, a felújítással kapcsolatban nem megfelelő, vagy hiányzik a kommunikáció. A gépészetnek funkcionálisan és megbízhatóan késznek kell lenni, főként a vizes szerelvényeknek, az álmennyezeti szerelés, burkolás előtt. Az elázások és szerelési pontatlanságok élettartam csökkentő hatásúak, lehetőleg megelőzni/kerülni kell őket.

Az álmennyezet leszakadása

Hangsúlyozni ezt a lehetőséget, melynek emberéletet veszélyeztető velejárói is lehetnek.
Az álmennyezet leszakadását több szabálytalan összetevő, és azok együttes hatása is okozhatja.

 • Egyik ok lehet az álmennyezet függesztőinek kiszakadása, azok be nem tartott elhelyezési távolságai, nem előírás szerinti – függesztők használata. Túlterhelése estén a profilok vagy a függesztők deformálódhatnak, vagy akár ki is szakadhatnak a sín-profilból.
 • Az álmennyezet leszakadásához vezethet a rendszerhez nem tartozó, azzal nem kompatibilis sín-profilok és függesztők használata.
 • További lehetséges okként tüntethető fel a függesztők nem eléggé teherhordó, vagy hibás rögzítése a mennyezet tartószerkezetében. Példaként említhetjük a függesztők betonfödémbe történő rögzítését műanyag beütődübelek segítségével, acél beütőékek helyett.

Konstrukciós és szerelési hibák (áttekintés)

 • Rossz tervezés
 • Nem a célnak megfelelő rendszer választása
 • Rossz szerelési ütemezés, ütközés más szakipari kivitelezésekkel
 • Helytelen dübelek, rögzítőelemek használata
 • Keretek rossz méretezése
 • Helytelen anyag választás
 • Keretek rossz rögzítése, csavarok átszakadása
 • Nem megfelelő csavarok használata
 • Helytelen illesztések, nem szép glettelés

Álmennyezeti C rendszer szerelése:

Álmennyezet ellenőrzése, hibás munka feltárása:

Amennyiben gipszkarton falak szerelésével kapcsolatos információk is érdeklik, azokat itt találja: gipszkarton fal építése.

YouTube csatornánk elérhetősége: Álmennyezet, gipszkarton YouTube csatorna